Amber

Amber

 

Żyto Dańkowskie Amber jest jedną najnowszych odmian populacyjnych hodowli DANKO charakteryzującą się najniższymi wymaganiami klimatycznymi oraz rewelacyjną odpornością na wyleganie.

Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania w Polsce.

Rośliny są o tradycyjnej długości słomy i o dobrej odporności na wyleganie, przewyższającej hybrydowe odmiany wzorcowe.

Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby, szczególnie na mącznika, choroby fuzaryjne oraz choroby podstawy źdźbła.

Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.

Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki (2%więcej niż odmiany hybrydowe), sprawia to, że jest przydatna na cele młynarko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.

Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.

Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych to: 280-300 ziaren/m2 (ca. 90-110 kg/ha).