Dańkowskie diament

DAŃKOWSKIE DIAMENT

 

Charakteryzuje się najwyższą plennością spośród zarejestrowanych w Polsce odmian populacyjnych. Odmiana o dobrej odpornością na choroby, szczególnie na rdzę brunatną, rdzę źdźbłową septoriozę liści i rynchosporiozę.

Rośliny są średniej wysokości o dużej odporności na wyleganie.

Ziarno wyrównane o wysokiej masie 1000 nasion i dużej gęstości w stanie zsypnym.

Dużym atutem żyta DAŃKOWSKIE DIAMENT jest bardzo dobra jakość ziarna, przez co idealnie nadaje się do uprawy na cele młynarsko-piekarskie. Wynika to z faktu posiadania wysokiej liczby opadania, dużej lepkości maksymalnej kleiku skrobiowego oraz wysokiej końcowej temperatury kiełkowania.

Dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie sprawia, że w latach o niekorzystnych warunkach pogodowych w czasie zbioru długo utrzymuje dobrą jakość.