Tur

Tur

 

Mieszaniec trójliniowy o nadzwyczajnej i stabilnej plenności na terenie całego kraju. W 2015 roku na poziomie średnio intensywnym a1 plonował ponad 8 t/ha (116% wzorca), natomiast na poziomie intensywnym a2 plonował blisko 10 t/ha (118% wzorca).
– ziarno grube o dobrym wyrównaniu i niskim udziale pośladu
– nadzwyczajna jakość ziarna, przydatny na cele młynarsko-piekarskie
– nie ma problemu z tzw. “martwym ciastem” w piekarnictwie
– bardzo dobra zdrowotność
– silny system korzeniowy
– bardzo dobra odporność na choroby oraz niska podatność na sporysz
– odmiana o dobrej odporności na wyleganie
– Bardzo dobra zdolność krzewienia. Zalecana norma wysiewu to 2 jednostki siewne: 180-210 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 65-75 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się zwiększyć normę wysiewu o 10%, tj. do 2,2 j.s/ha. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%, tj. do 1,8 j.s/ha.